13 Kasım 2019 Çarşamba

ÇORUM MANTISI











İşte bizim meşhur mantımız.
Aslında meşhur olan KAYSERİ MANTISIdır ama bizim ÇORUM MANTISIda en az onun kadar meşhurdur.Aradaki tek fark Kayseri mantısının içi kıymalı olur.Bizim mantımızınsa içi boştur.Çorum’da mantı genelde Ramazana özeldir.Her iftar mutlaka mantı pişirilir.Ramazana bir hafta kala tüm akraba,komşu toplanır.mantılar bükülür ve kızartılır.Öyle az uz değil.10 kiloluk undan yada daha fazla bükülür mantımızın bir diğer özelligide kızarmış olması.Mantılar büküldükten sonra bir tavada sıvıyağla yada fırında az bir yağla kızartılır.çig olarak pişirilmez.Elimizde bulunan hazır mantılar Ramazanda,ğünde yada diğer zamanlarda afiyetle tüketilir.Mantının hamuru sadece un,su ve tuzdan yapılır.Çok sert bir hamur yoğurulur.Bezelere ayrılır.Olabildiğince büyük ılır.Minik kareler şeklinde kesilir ve dört şesi birleştirilir.Kızartılır.Artık tarife geçeyim:

MALZEMELER:
B
İR TABAK MANTI
2
 KAŞIK YAĞ
2
 KAŞIK SALÇA
YETER
İNCE SU,TUZ,PULBİBER
2
 KAŞIK KIYMA (ben kıymayı önceden haşlıyorum.elimin altında her zaman hazır bulunuyor.bir kilo kıymayı kavuruyorum ve içine biraz tereyağ,bol tuz atıp saklama kabına basıyorum.sonra istediğim her yerde kullanıyorum.çok pratik oluyor).
ÜZERI İÇİN SARIMSAKLI YOĞURT VE MAYDANOZ


YAPILIŞI:

Önce tencereye yağımızı alıyoruz(ARZUYA GÖRE tereyağ).Yağ eriyince salçamızı katıyoruz.Üzerine kıymayı koyuyoruz.Suyunu ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Su kaynayınca mantıları içine atıyoruz.Tuzunu ve biberini katıyoruz.Kısık ateşte mantılar pişene kadar pişiriyoruz.Çok sulu olmuycak.Yapımı biraz çorba gibi ama daha susuz.Eğer suyunu çok çekerse sıcak su ilave edilebilir.Mantımızı sıcak sıcak servis ediyoruz.Üzerine sarımsaklı yoğurt,maydanoz ve pul biber ile servisini yapıyoruz.AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: